https://drive.google.com/file/d/1RggLIdao0p6m5O0QNHu6UA7_7wJ02sLF/view?usp=sharing

Ο απολογισμός έργου για την περίοδο Ιανουάριος 2020 – Μάϊος 2023

Αυτά τα έτη της πανδημίας δοκίμασαν τα αντανακλαστικά και τις αντοχές ενός ολόκληρου συστήματος, το οποίο έμεινε όρθιο και ανταπεξήλθε χάρη στον αλτρουϊσμό και τον επαγγελματισμό του ανθρώπινου δυναμικού του νοσοκομείου μας που υπερέβαλε εαυτόν.

Μπροστά στην πανδημία, το προσωπικό, οι νοσηλευτές και οι γιατροί μας σήκωσαν τα μανίκια, ενώθηκαν και αντιμετώπισαν καθημερινά εμπόδια με δημιουργικότητα, γενναιότητα και αποφασιστικότητα. Το Σύστημα Υγείας, όχι μόνο εκπλήρωσε την αποστολή του για ασφαλή παροχή υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή, αλλά επίσης πέτυχε αξιοσημείωτους στόχους και αποκόμισε πολύτιμη εμπειρία που θα ενσωματωθεί στο μελλοντικό σχεδιασμό.

Το Νοσοκομείο μας αντιμετώπισε αποτελεσματικά αυτά τα έτη, 4050 νοσηλείες στις Κλινικές COVID, 693 νοσηλείες στη ΜΕΘ COVID, 621 νοσηλείες στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων και 1254 νοσηλείες ύποπτων περιστατικών στην Κλινική COVID.

Το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων ομολογουμένως ετών, ενισχύθηκε με νέες προσλήψεις προσωπικού (94 άτομα Ιατρικό προσωπικό, 150 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, 105 άτομα λοιπό προσωπικό), ενώ ιδρύθηκαν οι παρακάτω Νέες Μονάδες – Ειδικά Ιατρεία:

Πυρηνική Ιατρική

PET/CT (Ποζιτρονική Τομογραφία)

Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική

ΠΑΙΔΟΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική

Ε.Ι. ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΦΗΒΙΚΗ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑ

Ε.Ι. ΠΑΙΔΟΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΙΑΣ

Ε.Ι. ΠΑΙΔΟΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ

Ε.Ι. ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΕΦΗΒΩΝ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ

Πανεπιστημιακή Νευροχειρουργική Κλινική

ΠΑΙΔΟΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Μικροβιολογικό Εργαστήριο

ΔΠΘ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ SARS – COV2

Πανεπιστημιακή Κλινική ΩΡΛ

Ε.Ι. ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΣΙΑΛΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗΣ

ΕΙΔΙΚΟ ΡΙΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

ΕΙΔΙΚΟ ΑΚΟΟΛΟΓΙΚΟ – ΝΕΥΡΟ – ΩΤΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

ΕΙΔΙΚΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΡΟΓΧΟΠΑΘΕΙΩΝ ΥΠΝΙΚΗΣ ΑΠΝΟΙΑΣ

Πανεπιστημιακή Νεφρολογική Κλινική

ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΡΟΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Οδοντιατρικό Ιατρείο

Ε.Ι. ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική

ΙΑΤΡΕΙΟ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ – Επαναλειτουργία

Παράλληλα ιδρύθηκε, μέσω χρηματοδότησης ΕΣΠΑ, το Κέντρο Ημέρας για την Άνοια το οποίο λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2021 στην οδό Καρτάλη 11 στην Αλεξανδρούπολη.

Το έτος 2021 για την Κλινική Έρευνα στο Π.Γ.Ν.Α. ήταν μια εξαιρετική χρονιά από πολλές απόψεις. Οι ομάδες των ερευνητών ιατρών του Νοσοκομείου μας εργάστηκαν για την ανάπτυξη περισσότερων των δεκαπέντε μελετών COVID-19. Συνολικά τρεις ερευνητές ιατροί του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης έχουν συμπεριληφθεί σε δύο λίστες κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου που δημιουργήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και δημοσιεύθηκαν τον Οκτώβρο του 2021.

Σημαντική στιγμή για το Νοσοκομείο μας είναι η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας το 2021 στο πλαίσιο Ερευνητικού Έργου του Δ.Π.Θ. με τίτλο πράξης ” Μελέτη των συσχετίσεων νευροαπεικονιστικών, νευροφυσιολογικών και εμβιομηχανικών βιοδεικτών στην αποκατάσταση του Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου” του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα , Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία – Υποστήριξη της Περιφερειακής Αριστείας”.

Τον Ιανουάριο του 2022 ιδρύθηκε το Ψηφιακό Κέντρο Λαπαροσκοπικής και Εικονικής Χειρουργικής. Το συγκεκριμένο κέντρο είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και έχει ως στόχο να αποτελέσει εκπαιδευτικό κέντρο για τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων σε Πανελλήνια κλίμακα.

Το Π.Γ.Ν.Α. συμμετέχει από το έτος 2022 στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα HORIZON ICU4COVID, μαζί με το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ με στόχο την ανάπτυξη για πρώτη φορά στην Ελλάδα συστημάτων τηλε-ιατρικής με αντικείμενο την Εντατική Θεραπεία, αλλά και την ψηφιοποίηση όλων των κλινικών δεδομένων των ασθενών που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ σε μια ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Το 2022 το Νοσοκομείο μας υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την Πρωτοβουλία για την Παιδική ψυχική Υγεία σε συνεργασία με το ΙΣΝ και το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών “Child Mind Institute”.

Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης τιμήθηκε με τέσσερα βραβεία στα Πρώτα Τιμητικά Βραβεία Ε.Σ.Υ. σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2023 στην Αθήνα.

Τον Μάρτιο του 2023 δημιουργήθηκε στο Νοσοκομείο μας το Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών – Κάπα3, που έχει ως αποστολή του να βοηθήσει όλους τους ογκολογικούς ασθενείς σε κάθε φάση της ασθένειάς τους.

Η Στεφανιαία Μονάδα και το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Π.Γ.Ν.Α. έλαβαν πιστοποίηση από την TUV NORD (TUV HELLAS), η πρώτη αντίστοιχη σε Δημόσιο Νοσοκομείο, σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ 15224:2016.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Διοίκησης ο Σύλλογος Φίλων Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης “ΗΡΟΔΙΚΟΣ Ο ΣΗΛΥΜΒΡΙΟΣ”, με έδρα την Αλεξανδρούπολη. Στόχος του Συλλόγου είναι να αποτελέσει τη “γέφυρα” ανάμεσα στο Νοσοκομείο και τον κόσμο που το χρειάζεται μέσω της ενεργής κοινωνικής προσφοράς του.

Τον Νοέμβριο του 2022 οργανώθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1ο Νοσηλευτικό συνέδριο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης του Π.Γ.Ν.Α. από το Τμήμα Ελέγχου Ποιότητας, Έρευνας και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και τη Νοσηλευτική Υπηρεσία , υπό την αιγίδα της 4ης Υ.Π.Ε. , του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος.

Τον Μάρτιο του 2023 πραγματοποιήθηκε η 1η Ημερίδα Φοιτητών Νοσηλευτικής, υπό την αιγίδα της 4ης Υ.Π.Ε. , του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή φοιτητών.

Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης με γνώμονα την καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας, προχώρησε σε αγορά νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ύψους 6.711.791 ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη εγκεκριμένα έργα συνολικού προϋπολογισμού 8.886.066,36 ευρώ.

Παρ’όλο που η πανδημία μαίνονταν, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός πως κάποιες κλινικές ήταν άδειες, ανακαινίστηκαν 6 κλινικές, αντικαταστάθηκαν 350 στρώματα σε κλίνες ασθενών, ντύθηκαν με νέα ταπετσαρία 200 καρέκλες συνοδών και αναβαθμίστηκαν – ανακαινίστηκαν 10 ασανσέρ.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια αυτών των ετών το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης έγινε αποδέκτης σημαντικών δωρεών από μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, αξίας περίπου 2.800.000 ευρώ, με τελευταία αυτή της εγκατάστασης του PET/CT στο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής, αξίας 2.000.000 ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στο πλαίσιο της εναρμόνισης με τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες, το Π.Γ.Ν.Α. προχώρησε στη λειτουργία του e-ραντεβού και την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων σε όλες τις υπηρεσίες του νοσοκομείου (σε ποσοστό περίπου 90%).

Σήμερα, ξέρουμε ότι το βασικό συστατικό της επιτυχίας του Νοσοκομείου μας αυτή τη δύσκολη περίοδο, ήταν το ανθρώπινο δυναμικό του. Όλοι όσοι εργάζονται μέσα σε αυτό τον Οργανισμό έβαλαν ένα στοίχημα και το κέρδισαν: Να κρατήσουν όρθιο όχι μόνο τον μεγαλύτερο φορέα- εκφραστή κοινωνικής πολιτικής στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, αλλά και την τοπική μας κοινωνία.

Αυτή είναι και η δέσμευσή μας για το μέλλον! Με προσήλωση στο καθήκον και σεβασμό στον ασθενή να συνεχίζουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου!

Ο Διοικητής Π.Γ. Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης,

Ευάγγελος Ρούφος

Leave a Reply

Your email address will not be published.

80  −  77  =